Družboslovje


Kriteriji

Kriterij ocenjevanja predstavitev pri ZGO, GEO, DKE

Geografija

Kriterij pisnega ocenjevanja

Kriterij ustnega ocenjevanja

Zgodovina

Kriterij pisnega ocenjevanja

Kriterij ustnega ocenjevanja

Ekskurzije

Ekskurzija 2021/2022

Tudi letošnje leto smo za učence od 6.-9. razreda pripravili medpredmetne ekskurzije, ki jih bomo izpeljali spomladi 2022, če nam bodo epidemiološke razmere v zvezi s Covid situacijo to dopuščale.

Plan ekskurzije za 6. razred

Iz Velikih Lašč se bomo odpeljali v smeri Savinjske doline in si v Šempetru ogledali RIMSKO NEKROPOLO. Pot bomo nadaljevali proti Celju, kjer si bomo podrobneje ogledali STARI GRAD CELJE. Naslednji postanek bo na skrajnem vzhodnem delu Slovenije, v ROGATCU, kjer nas čaka zanimiv MUZEJ NA PROSTEM. Po napornem dnevu se bomo na poti nazaj ustavili še v ZDRAVILIŠKEM PARKU našega najstarejšega zdravilišča ROGAŠKA SLATINA, kjer bomo z ogledi tudi zaključili.

opomba: Plan ekskurzije se lahko zaradi razmer na cesti tudi nekoliko spremeni.

Plan ekskurzije za 7. razred

Glavnina naše ekskurzije se bo odvijala v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Prvi postanek bomo naredili v Velenju, kjer si bomo ogledali premogovnik in spoznali posledice premogovništva v pokrajini. Pot bomo nadaljevali do Slovenskih Konjic, kjer se bomo sprehodili po mestu in ekskurzijo zaključili z ogledom Žičke Kartuzije.

opomba: Plan ekskurzije se lahko zaradi razmer na cesti tudi nekoliko spremeni.

Plan ekskurzije za 8. razred

Zgodovinsko, geografsko in jezikoslovno bo obarvana ekskurzija po Gorenjski. Prvi postanek nas čaka v MUZEJU ŽELEZNIKI, pot bomo nadaljevali v kulturnem trikotniku, kjer si bomo v Vrbi ogledali rojstno hišo F. PREŠERNA in v Doslovčah F. S. FINŽGARJA. Spoznali bomo zanimivo RADOVLJICO ter zaključili na Bledu, kjer se bomo sprehodili do gradu in veslaškega centra.

opomba: Plan ekskurzije se lahko zaradi razmer na cesti tudi nekoliko spremeni.

Plan ekskurzije za 9. razred

Rdeča nit ekskurzije devetošolcev bo kras. Najprej si bomo ogledali MUZEJ KRASA V POSTOJNI in naš ogled ter teoretično znanje dopolnili s sprehodom po slikovitih Škocjanskih jamah. Pred tem bomo obiskali Štanjel, si ogledali tipično kraško hišo in Ferrarijev vrt ter prisluhnili zanimivi pripovedi ob in v KOSOVELOVI ROJSTNI HIŠI.

opomba: Plan ekskurzije se lahko zaradi razmer na cesti tudi nekoliko spremeni.

Tabori

TABOR 2021/22

V šolskem letu 2021/22 je predvideni tabori:

  • za šestošolce: Plavalna šola na Debelem rtiču (10.-13. 9. 2021)
  • za sedmošolce: termin naknadno
  • za osmošolce: CŠOD Peca (1.-3. 9. 2021) – ODPOVEDAN; nov termin: 4. – 6. 5. 2022: OSILNICA – PRVA POMOČ
  • za devetošolce: CŠOD SOČA (november, 2021)

Utrinki s tabora

Tekmovanja in natečaji

Tekmovanje (ŠOLSKO)  iz znanja zgodovine bo torek, 7. 12. 2021, ob 13. uri;

Tekmovanje (DRŽAVNO) pa v četrtek, 10. 3. 2022 ob 14.uri.

na temo:

RIMSKI VSAKDAN NA SLOVENSKIH TLEH

Zgodovinsko bralno priznanje

O zgodovini  je napisanih veliko strokovnih knjig, k branju o zgodovini pa lahko vključimo tudi leposlovne knjige z zgodovinsko tematiko: te nam ne omogočajo samo potovanja po drugih krajih in po drugih časih, ampak nam pomagajo  še bolj doživeto ustvarjati vzdušje takratnih časov in predstave o življenju v krajih in časih, o katerih pripovedujejo.

Branje za zgodovinsko bralno priznanje je namenjeno vsem tistim, ki želijo s pomočjo knjig potovati in odkrivati preteklost in morda tudi prihodnost.

Za pridobitev zgodovinskega bralnega priznanja mora učenec prebrati 2 knjigi. Predstaviti mora avtorja, povedati vrstnikom kratko vsebino dela, zapisati lastno mnenje o prebranem v 10-ih povedih ter če želi, lahko o prebrani knjigi izdela ilustracijo/maketo.

SEZNAM KNJIG

Dostopnost