Projekti

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Od leta 1967 po vsem svetu 8. septembra obeležujemo mednarodni dan pismenosti in ravno na ta dan se bomo z učenci naše šole podali na enomesečni »bralni potep«. Vključili se bomo v Nacionalni mesec skupnega branja, saj se zavedamo, da je branje pomembna pot do znanja in da je učenje veliko lažje, če znamo dobro brati.

Učencem smo učiteljice slovenščine dale nalogo, da si do četrtka, 8. 9., priskrbijo knjigo, ki jo bodo doma brali vsak dan vsaj 15 minut. Lahko izberejo prozo, poezijo ali dramatiko, lahko pa se lotijo kar branja prve knjige za domače branje in tako opravijo eno izmed obveznosti, ki jih imajo pri pouku slovenščine. V zvezek bodo oblikovali bralni dnevnik in starše prosimo, da se jim vsak dan, ko bodo res brali 15 min., podpišete.

Brali pa ne bodo le doma. Vsaj en dan od 8. 9. do 9. 10., dokler poteka projekt, bomo tudi v šoli namenili uro slovenščine branju. V kolikor bo vreme dopuščalo, se bomo odpravili ven in brali zunaj. Če bo za koga ura branja prenaporna, bo za nekaj minut lahko v roke vzel žogo in igral košarko, odbojko ali nogomet, saj so organizatorji projekta za letošnje izhodišče bralnega projekta vzeli misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729) »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo,« s katerim želimo poudariti povezanost med branjem in gibanjem, umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem.

Odnos do branja se gradi od rojstva naprej in tako kot pri vzgoji, je pomembno tudi pri branju, da imajo otroci zgled v starših. Zato vabim tudi vas, starši, da se nam pridružite in vsak dan berete z nami. Veseli bomo, če nam boste po zaključku projekta napisali avtorja in naslov knjige, ki ste jo prebrali, ter kratko mnenje oz. priporočilo, zakaj naj knjigo preberemo tudi drugi.

Želimo vam prijetno branje!

Zapisala Marija Lampret, učiteljica slovenščine

Projekti

Zdrava šola Inovativnost

Inovativnost

iEARN Holiday Card Exchange 2019

iEARN Holiday Card Exchange 2020

(Visited 138 times, 1 visits today)
Dostopnost