Če bi danes Pipan še živel … Pustimo našo vodo čisto

Včasih so lahko vaščani pili vodo iz vsakega potoka, ki se je vil okrog vasi. Danes žal ni več tako. Na šoli in v vrtcu smo zato želeli opomniti, kako zelo dragoceni so vsi naši vodni viri.

V lanskem šolskem letu so naši četrtošolci sodelovali z Metko Starič iz Zavoda Parnas in tako spoznavali potoke v okolici šole, si ogledali potoka Vrbovec in Predvratnico in se navdušili nad čudovito naravo okoli njih. Hkrati pa so postali zelo zaskrbljeni varuhi voda, saj potoka Cereja nismo uspelo počistiti v celoti. Smeti je bilo enostavno preveč.

V letošnjem šolskem letu smo želeli na pomen čistosti potokov opozoriti tudi ostale. Tako se je na šoli, na svetovni dan mokrišč, 2. februarja, začel razpis »Če bi danes Pipan še živel … Pustimo našo vodo čistoPovezava do razpisa.

Starejši vaščani Velikih Lašč, predvsem tisti, ki živijo blizu potoka Vrbovec, vedo povedati veliko zgodb o divjem možu Pipanu, ki naj bi kraljeval velikolaškemu podzemlju. Nekaj malega je o Pipanu, po pripovedovanju starejših, že zapisano.

Z natečajem pa naj bi obudili divjega moža, ga prenesli v naše domišljijske zgodbe, ga predstavili v likovnih delih, kvizih, križankah …

Razpis o Pipanu in pomenu čistih voda se je zaključil na svetovni dan voda, 22. marca, z odprtjem razstave izdelkov pred knjižnico Frana Levstika v Velikih Laščah.

Na tej razstavi žal niso dobili mesta vsi ustvarjalci. Zahvala pa velja prav vsem sodelujočim učencem šole, otrokom vrtca in njihovim mentorjem za njihov trud in ustvarjanje.

Zahvala velja tudi komisiji za izbor najboljših del in tistih del, ki so dobili mesto na razstavi; Mariji Lampret za literarno področje ter Milanu Kastelicu in Maticu Prazniku za likovno področje.

Na razstavi si lahko ogledate risbe, slike, kipe ali lutko Pipana. Lahko rešite kakšno uganko, križanko, se igrate družabno igro ali si preberete pesem ali odlomek zanimive zgodbe o Pipanu in njegovemu varovanju voda.  Literarna dela mladih ustvarjalcev so zelo obsežna. Mesto na razstavi so dobili le njihovi odlomki, zato najboljša dela v celoti objavljamo na spodnjih povezavah.

Izdelki bodo na razstavi do konca šolskega leta.

Žal za vse izdelke na razstavi ni bilo dovolj prostora. Zagotovo pa dobite ponovno priložnost pri naslednjih projektih. Do takrat pa ne pozabite na naše poslanstvo varuhov voda in poskušate ohraniti naše vode čiste!

IZBRANA DELA:

PROZA

Nataša Pirkovič, 5. a: POTOVANJE PIPANA

Lucija Zabukovec, 5. a: PIPAN

Učenci interesne dejavnosti ROČNA DELA: DEKLICA ROSA IN DIVJI MOŽ PIPAN

Zoja Zgonc, 5. a: PIPAN VARUJE VODE

Ela Košir, 5. b: MOJE SREČANJE S PIPANOM

Gal Peterlin, 5. a: PIPAN SE POKAŽE

Nace Kristić Benedik, 5. c: ČE BI BIL PIPAN ŠE ŽIV …

 

POEZIJA

Renato Kastigar, Matija Košir, Maks Pečnik, 5. c: PIPAN

3. b razred: NAŠE VODE

Tinkara Adamič, 5. a: ČE PIPAN BI DANES ŽIVEL

Mila Novina Kurir, 5. a: PIPAN

Miha Otoničar, 8. b: VODNI MOŽ PIPAN

 

Renata Gradišar

(Visited 123 times, 1 visits today)
Dostopnost