Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk
Vsako leto tretji petek v mesecu novembru, tokrat 29. 11. 2021 obeležujemo dan slovenske hrane. Projekt osvešča o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja, kamor sodi tudi pomembna zdrava navada, ki jo je dobro osvojiti že v otroštvu, da dan začnemo z zdravim zajtrkom. Poseben pomen daje projekt domači, lokalno pridelani hrani.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga obeležujemo ob dnevu slovenske hrane se glasi: »Zajtrk s sadjem – super dan!«.
Tudi na naši šoli smo ta dan obeležili in ga pričeli z zajtrkom. Učenci so imeli poleg skodelice domačega kravjega mleka na voljo BIO kruh iz tatarske ajde, BIO maslo, med in jabolka lokalnega izvora.
Živila so nam dostavili:
- KRUH: Iz krušne peči d.o.o., Videm-Dobrepolje
- MASLO: Kele&Kele d. o. o., Logatec
- MED: Čebelarstvo Dušan Gradišar, Velike Lašče
- MLEKO: Jože Debeljak, dopolnilna dejavnost na kmetiji, Velike Lašče
- JABOLKA: Sadjarska kmetija Uhan, Trebnje
Letos se prvič v okviru projekta obeležuje tudi Tradicionalno slovensko kosilo. Učencem smo tako za kosilo ponudili tradicionalno slovensko jed joto.
Učenci 2.a in 2.b razreda so v okviru naravoslovnega dne govorili o zdravem življenju, zdravi prehrani, poudarili so pomen zajtrka ter uživanja sadja in zelenjave.
Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk si lahko preberete na spletnem naslovu: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/.